2007. október 12-én Oslóban ítélték oda a baptista környezetvédő aktivistának és az ENSZ Klímaváltozási Bizottságának (IPCC) a megosztott Nobel-békedíjat.

A környezetvédő Al Gore a Déli Baptista Szövetség egyik jelentős gyülekezetének tagja. Kiváló hitszónok, legalább 400 baptista imaház megnyitásán prédikált. 2000-ben mindössze két elektori szavazattal maradt el az elnöki széktől, és természetes közvetlenséggel, egészen nyugodt viselkedéssel gratulált a nyertes elnöknek. Az ipar környezetpusztító hatását és az Amerika-szerte tapasztalható közönyt látva követte még a Harvard Egyetemen egyik volt tanárának figyelmeztetését, aki 1952-ben felismerte a globális felmelegedés veszélyét. Gore figyelembe vette mentora óvását. Azóta folyamatosan küzd a környezeti károsodások veszélyeivel.

Jogvégzett személy, otthon van a természettudományokban is. Íróként rendkívül széles látású szerző. Ismert könyveinek egyikét Oscar-díjas filmen is feldolgozták (Kellemetlen igazság). Végre sikerült megakadályoznia, hogy hazája vezető politikusai csupán a profit érdekeit nézzék. Miután létrehozta az ENSZ Kormányközi Bizottságának Szövetsége keretében az Éghajlat Védelméért környezetvédő szervezetet, munkáját Nobel-békedíjjal méltányolták. Al Gore a ráeső pénzt átadta az általa létrehozott környezetvédő szervezetnek.