Gyakran ismételt kérdések

Összegyűjtöttünk ide néhány gyakran felmerülő kérdést és választ velünk kapcsolatban.

Ha nem ez érdekel, kérjük tedd fel a kérdésed itt:

Írj nekünk!
 • 1. Kik a baptisták?

  A kétezer éves keresztyénség törzsén a reformációval egy időben jött létre az a bibliai alapelveket követő evangéliumi ébredési mozgalom, melynek mai utódai vagyunk. Magyarországra több mint 475 évvel ezelőtt érkezetek Svájcból az első baptista hitelveket valló misszionáriusok, akik közül sokan hitük miatt mártírokká lettek. Legnagyobb létszámban a baptisták az amerikai kontinensen élnek. A nagyvilágon élő baptisták száma – családtagjaikkal együtt – megközelíti a százmilliót. Hazánkban 150 éve működik szervezett formában a baptista misszió. Jelenleg kettőszázezerre tehető a Kárpát-medence területén élő magyar és más nemzetiségű hitvalló baptisták és hozzátartozóik létszáma.

 • 2. Miben különbözik ez a vallás más keresztény vallásoktól?

  A népegyházi protestáns hittestvérektől a baptistákat az különbözteti meg, hogy a bibliai hitvalló felnőtt keresztséghez ragaszkodnak, és azt, Jézus példáját követve, vízbe való teljes alámerítéssel gyakorolják. Innen kapták az újszövetségi görög nyelvből eredő nevüket is: baptista = bemerítve keresztelő.

 • 3. Adakozás

  Hiszünk abban, hogy a helyi gyülekezetek függetlenek. Így nem állami támogatásból, hanem a tagok önkéntes adományaiból tartjuk fenn magunkat. Meggyőződésünk, hogy Isten gondoskodik rólunk, így az adakozástól nem kevesebbünk lesz, hanem igazából nyerünk vele.

 • 4. Nem vagyok elég jó

  Sokan küszködnek azzal, hogy a szüleiktől gyermekkorukban azt hallották, hogy”belőled nem lesz semmi!” „Micsoda semmirekellő vagy!” „Hogya lehetsz ilyen ostoba!” Ezek a mondatok, olyan sebeket hagyhattak benned, amelyeket évek, évtizedek óta hordozol. Isten ezzel szemben azt mondja nekünk, hogy szeret téged és többet lát benned, mindt bárki más. Tud rólad, sőt úgy szeretet téged, annyira értékesnek tart, hogy Jézus Krisztusban a legdrágább ajándékot kaptuk meg. A keresztény önértékelésünk itt keződik.Megértjük, hogy a Teremtő Isten törődik velünk.

 • 5. Moralizálnak

  A keresztény hit nem üres moralizálás. Nem arról elmélkedünk, hogyan lehetne pusztán jobban élni. A keresztény hit arról szól, hogy Isten kinyilatkoztatását felfedezzük, megértjük és ennek aztán lesznek eredményei az etikáknkra nézve is. De nem ott keződik a változás! A Biblia azt mondja, hogy a megtérés a gondolkodás megváltozásával kezdődik. Vagyis ha megértem Isten kinyilatkoztatását, másképpen fogok gondolni a Teremtett világra, önmagamra vagy éppen a másik emberre, vagy a munkámra.

 • 6. Hogy kell viselkedni?

  Ha eljössz hozzánk azt fogod tapasztalni, hogy egy családias közösség vagyunk. Ne érezd magad feszélyezve! Légy természetes, ha vannak kérdéseid tedd fel!

 • 7. Ez egy szekta?

  Mint baptisták nem szekta vagyunk, hanem egy keresztény közösség. Világviszonylatban több, mint 100 millió baptista él ma a Földön.